Okapi, vem är det här? Djur okapi. Foto okapi

Beskrivning och funktioner okapi

Okapi djur, ofta kallad artiodactyl med namnet på upptäckaren Johnston, representerar dess släkt i en enda form. Trots att hans släkting beaktas giraff, okapi mer som en häst.

Faktum är att ryggen, främst benen, är färgade som en sebra. Men ändå gäller han inte för hästar. I motsats till en konstig åsikt, med känguru, okapi har ingenting att göra.

Öppettid okapi - "skoggiraff”, Skapade en riktig sensation, men det hände under 1900-talet. Även om den första informationen om honom var känd redan i slutet av 1800-talet. Avslöjade sin berömda resenär Stanley, som besökte Kongos skogar. Han var mildt sagt förvånad över denna varels utseende.

Hans beskrivningar verkade då löjliga för många. Lokalguvernör Johnston beslutade att kontrollera denna konstiga information. I själva verket visade sig informationen vara sant - lokalbefolkningen kände till detta djur, kallad ”okapi” på den lokala dialekten.

Ursprungligen kallades den nya arten "Johnston Horse", men undersökte djuret noggrant, tillskrev det till djur som länge hade försvunnit från jordens ansikte, och att okapi närmare giraffer än hästar.

Djuret har en mjuk päls, brun färg, med en röd nyans. Benen är vita eller grädde. Snuten är målad i svart och vitt. Hanar bär stolt ett par korta horn, kvinnor är i allmänhet hornlösa. Kroppen når en längd på upp till 2 m, svansen är lång ca 40 cm. Djurets höjd når 1,70 cm. Hanarna är något lägre än tikarna.

Vikten kan variera mellan 200 och 300 kg. En anmärkningsvärd egenskap hos okapi är tungan - blå och upp till 30 cm lång. Med en lång tunga slickar den ögonen och öronen och rengör dem noggrant.

Stora öron är extremt känsliga. Skogen tillåter dig inte att se långt, därför bara utmärkt hörsel och luktkänsla räddar rovdjur från kopplingarna. Rösten är hes, mer som en hosta.

Hannarna håller sig ensamma och är separata från kvinnor och ungar. Aktivt huvudsakligen under dagen och försöker gömma sig på natten. Liksom en giraff matar den huvudsakligen av blad från träd och sliter av dem med en stark och flexibel tunga.

En kort hals tillåter dig inte att äta runt topparna, alla företräde ges till botten. Menyn innehåller också ormbunke, frukt, örter och svamp. Han är fin och äter bara några få växter. För att kompensera för bristen på mineraler äter odjuret kol och bräckt lera.

Kvinnor har tydliga gränser för ägodelar och markerar territoriet med urin och tarry, luktande substans från körtlarna som ligger på deras fötter. När de markerar ett territorium gnuggar de också halsen mot ett träd. Vid män är korsningar med andra mäns territorium tillåtna.

Men främlingar är inte önskvärda, även om kvinnor är undantaget. Okapi stannar ensam, men ibland bildas grupper under en kort tid, orsakerna till deras förekomst är okända. Kommunikation är pustande och hosta ljud.

Okapi livsmiljö

Okapi är ett sällsynt odjur och från länder där okapi borDet verkar bara Kongos territorium. Okapi bor i de täta skogarna som är rika i de östra och nordliga delarna av landet, till exempel Maiko-reservatet.

Det förekommer huvudsakligen i höjder mellan 500 och 1000 m över havet i bergen tätt bevuxna med skogar. Men finns i öppna slätter, närmare vattnet. Gillar att bosätta okapi, där det finns många buskar och krossar där det är lätt att gömma sig.

Det exakta överflödet är inte tillförlitligt känt. Permanenta krig i landet bidrar inte till en djupgående studie av lokal flora och fauna. Preliminära uppskattningar indikerar 15-18 tusen huvuden okapi som bor på Republiken Kongos territorium.

Tyvärr påverkar skogsskörden, som förstör livsmiljön för många företrädare för den lokala faunaen, antalet okapi. Därför har det länge listats i Röda boken.

Reproduktion och livslängd

På våren börjar män att ta hand om kvinnorna och arrangerar slakt, främst av vägledande karaktär, som aktivt trycker ner halsen. Efter befruktningen går kvinnan gravid i mer än ett år - 450 dagar. Födelse inträffar främst under regnperioden. De första dagarna med barnet tillbringas i fullständig ensamhet, ofta i skogen. Vid födelsetidet väger det 15-30 kg.

Utfodring tar ungefär sex månader, men ibland mycket längre - upp till ett år. Under utbildningen tappar kvinnan inte synen på barnet, och hyllar honom ständigt med sin röst. Vid faror för avkomman kan den attackera även en person.

Efter ett år börjar horn bryta ut hos män, och vid tre års ålder är de redan vuxna individer. Sedan två år anses de redan vara sexuellt mogna. Okapi bor i fångenskap i upp till trettio år, i naturen är det inte känt pålitligt.

Okapi dök först in i Antwerpen Zoo. Men han dog snart efter att ha bott där, inte så länge. Som ett resultat förkom också de första avkommorna från okapi som erhållits i fångenskap. Först i mitten av 1900-talet lärde de sig att framgångsrikt avla det under fågelförhållanden.

Detta är ett väldigt nyckfullt djur - det tolererar inte plötsliga temperaturförändringar, det behöver stabil luftfuktighet. Matens sammansättning bör också närma sig med särskild försiktighet. En sådan känslighet tillåter endast ett fåtal att överleva i djurparkerna i norra länder, där kalla vintrar är normala. I privata samlingar finns det ännu färre av dem.

Men nyligen har stora framgångar uppnåtts i dess uppfödning i fångenskap. Dessutom mottas avkomman - det säkraste tecknet på att djuret anpassades till ovanliga förhållanden.

De försöker lägga unga djur i djurparker - de anpassar sig snabbt till voljärförhållandena. Dessutom måste ett nyligen fångat djur genomgå psykologisk karantän.

Där försöker de att inte störa honom en gång och matas om möjligt bara med vanlig mat. Rädsla för människor, okända förhållanden, mat, klimat måste passera. Annars kan okapi dö av stress - det är inte ovanligt. Vid den minsta känslan av fara börjar han rusa rusa runt cellen i panik, hans hjärta och nervsystem kan inte tåla belastningen.

Så snart han lugnar, sker leverans till djurparken eller en privat menageri. Detta är det svåraste testet för ett vilddjur. Transportprocessen bör vara så skonsam som möjligt.

Efter anpassningsprocessen, vagga det, utan rädsla för husdjurets liv. Hanarna hålls åtskilda från kvinnorna. Det bör inte vara för mycket ljus i höljet, bara ett väl upplyst område är kvar.

Om du har tur, och kvinnan producerar avkommor, isolerar de henne omedelbart i ett mörkt hörn och imiterar skogskroppen, som hon går i pension efter att ha vandrat i naturen. Naturligtvis är det inte alltid möjligt att mata den bara med den vanliga afrikanska vegetationen, men den ersätts av lövträd, lokala grönsaker och örter och till och med kex. De är älskade av alla växtätare. Salt, aska och kalcium (krita, äggskal, etc.) ska sättas till maten.

Okapi blir sedan så van vid människor att han inte är rädd att ta förfriskningar direkt från händerna. De greppar honom med hans tunga och lägger honom i munnen. Det ser extremt underhållande ut, vilket stärker besökarnas intresse för denna konstiga skapelse.

Lämna Din Kommentar