Isbjörn

Domän: Eukaryoter

Kingdom: Animals

Underdomän: Eumetazoi

Ingen rang: Dubbelsidig symmetrisk

Ingen rang: Sekundär

Typ: Chordates

Undertyp: ryggradsdjur

Infratyp: maxillär

Överklass: Fyrben

Klass: däggdjur

Underklass: Beasts

Infraclass: Placental

Skvadron: Laurasioteria

Beställning: Rovdjur

Underordning: hund

Familj: Björn

Släkte: Björnar

Titta: Isbjörn

Vissa djur är så unika i naturen att det inte finns några utbildade människor på vår planet som inte skulle känna dem. Ett sådant djur är isbjörn. Det skiljer sig mycket från sin närmaste familj i utseende och livsmiljö. Detta är inte de mest många arter av björnar, och det orsakar det ännu mer intresse.

Vy och beskrivningens ursprung

Foto: Isbjörn

Enligt nyligen genomförda studier har forskare kommit fram till att en isbjörn, som en art, dök upp nyligen genom snabb utveckling. Arterns ålder beräknas till endast 150 tusen år. Även om man inte helt kan lita på denna information har insamlingen av det genetiska materialet hos ett givet djur svårigheter. Det är mycket sällsynt att hitta rester i isen, kanske finns det fortfarande mycket om dessa djur där.

Så tillhör isbjörnen till klassen av däggdjur, rovdjurens ordning, underordnaren av psoobrazny, björnfamiljen, björnen släkte. Det kallas också en isbjörn, mindre ofta en nord- eller havsbjörn. Det antas att isbjörnar utvecklades från brunt under utveckling och anpassning till de nordliga polära breddegraderna.

Redan under detta århundrade har bevis funnits att det finns en mellanliggande art - en jätte isbjörn, dess ben är en och en halv gånger större än den för den moderna, fynden är begränsade till flera ben. DNA för denna art liknar DNA från både en brunbjörn och en modern vitbjörn. Därför kan det betraktas som en mellanlänk i evolutionen.

Artenas mångfald under evolutionen utesluts, djur är mycket begränsade av levnadsvillkor och typ av mat. Detta är en av de mest kraftfulla och farligaste rovdjur. Hans kropp är mycket massiv: den når 3 meter lång och upp till 1,5 meter i manken. Vikten hos ett sådant djur är mycket stort: ​​de största hanarna är 800-1000 kg, honorna är mycket mindre och den största av dem är nästan 400 kg.

Utseende och funktioner

Foto: Isbjörnsdjur

Isbjörnar är stora, tunga djur. Jämfört med kroppen är huvudet litet, långsträckt, något plattat. Ögonen är runda, närmare näsan. Hjälpens lättnad syns tydligt ovanför ögonen, här har björnen det tunnaste fettlagret. Öronen är korta, rundade, små. Näsan är långsträckt, som en hund. En isbjörns nacke skiljer sig från andra arter i längd, den är sträckt framåt och ganska tunn vid själva huvudet. Under halsen expanderar, passerar in i kroppen. Den är väldigt stor i en björn, en extra volym skapar en tjock, lång, styv päls och underrock.

Hans tassar är särskilt kraftfulla. Med ett slag kan en björn döda sitt offer, om den är av liten storlek. Överraskande, trots lemmarnas tyngd, är han mycket smidig och springer snabbt. Titta på isbjörnen från sidan kan den till och med kallas graciös och graciös. Mellan tårna på förpöarna har björnarna membran, de hjälper till att göra kraftfulla slag, med deras hjälp simmar djuren utmärkt. Kroppen slutar med en liten vit svans.

Isbjörnar är anpassade för att leva i otrolig kyla, bland isflak och snöar, och simma i kallt vatten. Naturen försåg dem med ett tjockt lager fett och nådde 13 cm.

Björns hud är tjock, svart, den är tydligt synlig på fötterna, och på sulorna, som det visade sig, finns det ull. Detta gör att björnarna kan röra sig säkert och inte glida på isen. Och det mest uppenbara är ullen, den är tät grym, tvåskikts, tät - den skyddar också björnen från det hårda klimatet.

Var bor isbjörnen?

Foto: Isbjörns röda bok

Förkylning är vanligt för en björn, tack vare den denna art dök upp, och livet under dessa förhållanden passar honom. Nära livsmiljön måste finnas närvarande havet. Björnar går inte långt mot land, men de kan säkert simma på isflak. Överraskande kan dessa djur segla från kusten till och med hundra kilometer.

Rekordavståndet vid vilket björnen seglade från stranden registrerades på 600 km. I vattnet hoppas de naturligtvis fånga sitt byte. Det är därför de ibland kallas marina.

Det maximala antalet individer bor vid kusten i Arktiska havet. Dessa norra björnar bebor de kallaste öarna i världen, till exempel öarna i Kanada och Grönland, öarna i alla norra haven som tvättar Eurasien, nämligen Barentshavet, Chukchi, East Siberian, Okhotsk och Kara, Laptevhavet och Beauforthavet. De sydligaste isbjörnarnas livsmiljöer är Alaska och norska kusten. Det förekommer ofta när björnar kommer nära infrastrukturer under hungriga dagar när de letar efter mat, det är ofta skrivet i nyheterna.

I fångenskap hålls björnar i skåp med en stor pool. De behöver konstant vatten, särskilt på sommaren. I djurparkens heta kan du ofta titta på en isbjörn hoppa i vattnet, simma, leka i den och åka ut på land bara för att plocka ner igen.

Vad äter en isbjörn?

Foto: Polar Polar Bear

Isbjörnar är de största rovdjurna, de behöver en stor mängd mat. På grund av de svåra klimatförhållanden som de lever är dessa djurs kost extremt begränsad - trots allt kan bland offren för björnen bara vara de djur som lever under samma förhållanden, och det finns inte så många av dem och de finns främst i vatten.

Björns huvudmat är listad på fingrarna:

  • Harp-tätning;
  • Ringen tätning;
  • Havsharar;
  • Unga valrossar;
  • narwhals;
  • Beluga valar
  • fiska;
  • kadaver;
  • Ägg av fåglar.

De jagar däggdjur på isflak, skyddar utanför och sedan fastnar bytet, eller doppar huvudet i vatten och tar dem med tänderna. Mest föredraget är naturligtvis tätningar och tätningar. Äter ett djur, de absorberar först huden och subkutant fett, resten efter aptit. I genomsnitt behöver de upp till 10 kg för att skriva för att tillfredsställa deras hunger. Men om björnen efter långa vandringar eller viloläge, är han redo att äta allt fullständigt, i stånd att ta upp så mycket som 20 kg mat.

På sommaren kan det vara svårt för björnar att fodra i vissa områden på grund av smältningen och reträtten av glaciärer som de jakter från. Detta tvingar en att gå djupt in på fastlandet för att leta efter fågelbo, små djur eller till och med cesspools och dumpar.

Det händer med björnar och går i hungerstrejk. Den längsta kan vara upp till fyra månader. Men djur är redo för detta, deras fettreserver upphettas inte bara utan också en källa till näringsämnen under hungerperioden.

Funktioner av karaktär och livsstil

Foto: Big Polar Bear

Isbjörns två huvudsakliga behov är mat och sömn. Och detta är inte förvånande i ett så kallt klimat. Djuret tillbringar mycket tid på is, jakter och äter sina offer. Jakt är deras liv. De strövar längs kusten och letar efter unga valrossar. Efter att ha hittat en liten person kryper björnen försiktigt upp till den. Vit färg hjälper mycket här, den döljer björnen mot bakgrund av snö. Fångad tio meter från målet bryter björnen plötsligt till sitt offer. Men vuxna valrossar är fortfarande för tuffa för dem, men i vattnet kan de till och med engagera sig i strid.

Efter måltiden kan björnen sova i flera timmar, varefter den går på jakt igen. Detta är nödvändigt för att fylla på fett, för även i Arktiska havet finns motgångar. Överraskande är detta en tining, all is avgår från stränderna, detta gör det omöjligt för björnen att jaga och tvingar sig att söka knapp mat på land.

För män och icke-gravida kvinnor är livet enligt följande: jakt och sömn växlar. På vintern kan de vila, men detta är inte nödvändigt. Och om björnen ligger i hiet, är det inte så länge. Sömnen kan pågå från en månad till tre och sedan återigen jaga.

Gravida kvinnor vilar nödvändigtvis och under en lång period, från oktober till april. En isbjörns genomsnittliga livslängd i djurliv är 20-30 år. Isbjörnar är vana vid ett liv utan överskott. Alla levande varelser som bor i närheten är potentiell mat. Djuret kan därför attackera både människor och hundar.

Björnjägare har länge noterat den ovanliga känslan av dessa djur för sina mödrar till avkommor. Flera fall har registrerats när honbären återstår att tjuta och slicka de dödade ungarna och ignorerar den förestående faran för sig själv. Och man känner också till manifestationer av stark aggression mot mördare.

Social struktur och reproduktion

Foto: Isbjörnungar

Isbjörnar är enda av naturen, både män och kvinnor. De kan ströva och jaga nära varandra, men är inte särskilt i kontakt. När parningssäsongen börjar hos djur, och det är våren mars - juni, kan hanarna anpassa sig för kvinnor och delta i strider med andra män. Varje sexuellt mogen kvinna kan åtföljas av flera sexuellt mogna män. Hon parar med den som vann.

Graviditeten varar cirka åtta månader. Under denna tid har kvinnorna tid att organisera en lera och ligga i viloläge. På våren föds en till tre ungar, men oftast finns det två av dem. Vikten av ett barn är mindre än ett kilo, och det finns ingen ull. I tjugo procent av fallen dör barn. Upp till en månad är ungarna helt blinda, de utvecklas mycket långsamt och behöver mödrarnas värme och vård. Amningstiden hos isbjörnar varar upp till ett och ett halvt år. Tills två år gamla kan ungarna stanna kvar hos sin mor, då börjar de leva ett ensamt liv.

Kvinnor blir sexuellt mogna från fyra års ålder, men ibland kan de ta med sig sitt första avkom vid åldern av åtta. Män når mognad snarare efter fem år och till och med senare. Mor Dipper ägnar tre år åt graviditet och utfodring. Detta är det bästa alternativet när kvinnor föder en gång vart tredje år. Men i naturen uppstår naturligtvis svårigheter regelbundet och kvinnor blir gravida mindre ofta. Därför är det ganska svårt att öka antalet isbjörnar.

Naturliga fiender av isbjörnar

Foto: Siberian Polar Bear

Bland invånarna i norr för isbjörns fiender är inte mycket. Det finns färre människor som klarar en vuxen. Men det händer att under simning och dykning, medan själva björnen jakter, kan den attackeras av vuxna valrossar med enorma brädor och ibland späckhuggare - stora marina rovdjur.

När vi talar om isbjörns fiender är det mer troligt att notera hur farliga deras ungar kan vara. De är så hjälplösa att de, när de är separerade från sina mödrar, lätt kan bli rovet för alla markbundna rovdjur:

  • vargar;
  • Arktiska rävar;
  • hundar;
  • Rovfåglar.

Om mamma sågs eller gick bort för rov, är ungarna omedelbart i riskzonen, orimliga och dumma, de kan själva rusa mot döden. Även om de är officiellt skyddade blir björnar ofta offer för krypskytare. Mannen var, är och förblir isbjörns huvudfiende.

Befolkning och artstatus

Foto: Isbjörn från den röda boken

Det totala antalet isbjörnar enligt de senaste uppgifterna är 20 - 25 tusen individer. Men forskare förutspår en tredjedel minskning av antalet år 2050.

Tre populationer av isbjörnar skiljs territoriellt ut:

  • Alaska-Chukotka;
  • Kara-Barentshavet;
  • Laptev.

I Ryssland är isbjörnar listade i Röda boken, under status som en sårbar art. Ökningen i antalet isbjörnar väcker tvivel: de föder sig långsamt och dödsfallet faller inte. Trots förbuden mot att skjuta björnar blir många offer för tjuvskyttar för hudens skull och till och med bara jagar spänning. Dessutom försämras djurens fysiska tillstånd.

Forskare förutspår uppvärmning, vilket inte lovar bra för denna art. Från smältande is förlorar björnen sin huvudsakliga livsmiljö och jagar, svälter och dör före förfallodagen, utan att ens ha tid att lämna avkomma. Under de senaste decennierna har ekologin i livsmiljön försämrats, detta påverkar också antalet befolkningar och minskar livslängden för individer.

Isbjörnsskydd

Foto: Isbjörnsdjur

För länge sedan, efter att ha upptäckt dessa fantastiska djur, utrotade jagare björnar för kött och skinn. Djuret var unikt, huden kan inte jämföras med någon annan. Men med utvecklingen av vetenskapen och spridningen bland människor som är intresserade av naturen började skyddet av djurens artdiversitet att skyddas genom lag.

Sedan mitten av 1900-talet har jakt på isbjörnar förbjudits i Ryssland. I Alaska, Kanada och Grönland finns det särskilda kvoter för jaktbjörnar. Dessa kvoter varierar från år till år, beroende på forskarnas antaganden och uppskattningar.

1973 ingicks ett avtal mellan länder med de största björnpopulationerna om deras skydd. Jakten på dem har blivit straffbart, med undantag för de traditionella riterna för den inhemska arktiska befolkningen.

För att öka antalet djur grundades 1976 en reserv på Wrangel Island, björnarna själva valde denna plats för uppfödning av avkommor. Redan under 2000-talet undertecknades ett avtal mellan Ryssland och USA om bevarande av befolkningen av typen Chukotka-Alaska. Trots alla ansträngningar är prognosen för antalet björnar för kommande år tråkig. Trots alla ansträngningar från människor finns det de som bryter mot alla regler och utrotar björnarna. Global uppvärmning berövar djuren god näring och miljöföroreningar är dåligt för deras hälsa.

Nu har människor fler möjligheter och önskan att hjälpa djur i naturen. Det ger hopp om det isbjörn kommer att må bättre och en möjlig ökning av antalet under de kommande åren.

Lämna Din Kommentar