Sjölejon - norra sjölejon

Lionfish är ett stort och majestätiskt djur från familjen av örhälsningar. Det fick sitt andra namn på 1700-talet, när den tyska utforskaren Georg Wilhelm Steller, när han först såg denna enorma tätning med en massiv manke och nacke, långt ifrån som en man och hörde dess basbrus, jämförde den i sina toner med ett lejon. Därefter började denna art för att hedra upptäckaren kallas: Stellers nordliga sjölejon.

Beskrivning av Steller Sea Lion

Lionfish är det största djuret från underfamiljen av sjölejon, som i sin tur tillhör örat sälfamiljen. Detta är ett kraftfullt, men samtidigt graciöst djur som lever i norra delen av Stillahavsområdet, tidigare var det en värdefull kommersiell art, men nu är jakt på sjölejon helt stoppad.

Utseende

Storleken på vuxna individer av denna art, beroende på kön, kan nå 300-350 cm hos män och 260 cm hos kvinnor. Vikten hos dessa djur är också betydande: från 350 till 1000 kg.

Huvudet på en Steller sjölejon är rund i formen och relativt liten i förhållande till en stark och kraftfull nacke och massiv kropp. Munstycket är brett, lätt vänd, vagt påminner om ansiktet på en mops eller bulldogg. Öronen är låga, runda och mycket små i storlek.

Ögonen är mörka, ganska konvexa, i stor utsträckning, inte för stora, men samtidigt uttrycksfulla. Färgen på ögonen på en Steller sjölejon är brunaktig, främst av mörka nyanser.

Näsan är ett par toner mörkare än pälsens huvudfärg, stor, med breda näsborrar i form av en långsträckt oval. Vibrisserna är långa och ganska styva. Hos vissa stora individer kan deras längd bli 60 cm.

Kroppen är spindelformad, tjock och massiv framtill, men avsmalnar kraftigt nedåt. Flippor är starka och kraftfulla, vilket gör att djuret kan röra sig på land, förlita sig på dem och behövs för att simma i havet.

Pälsen är kort och styv, på avstånd ser den mjuk och plysch ut, men den är faktiskt ganska skrapad och består huvudsakligen av gran. Underbeläggningen, om den finns, är inte för tjock och inte tillräckligt hög. Styvt hårfäste skyddar Steller sjölejonens kropp från vassa stenar när du flyttar över land. På huden hos dessa djur är det ofta möjligt att se områden med slitet hår, vilket är exakt resultatet av kontakt med sjölejonens hud med en ojäm stenig yta.

Hanar av denna art har en slags man på halsen som bildas av långsträckt hår. Hingstenens man är inte bara en dekorativ "dekoration" och ett tecken på ägarens mod, utan också en skyddsanordning som skyddar män från allvarliga rivalbitar under slagsmål.

Kroppsfärgen på Stellers nordliga sjölejon beror på djurets ålder och på tiden på året. Steller sjölejon är nästan svart, i tonåren blir deras pälsfärg ljusbrun. När du blir äldre lyser djurets päls ännu mer. Under vintersäsongen blir sjölejonens färg liknande färgen på mjölkchoklad, på sommaren lyser den till ett sugrör med en liten touch av brunaktig nyans.

Färgen på pälsen är som regel inte riktigt enhetlig: på djurets kropp finns områden med olika nyanser av samma färg. Så vanligtvis är överkroppen på en Steller sjölejon ljusare än den nedre, och fenorna, märkbart mörkare redan nära basen, mörknar ner till en svartbrun färg. Samtidigt ser vissa vuxna individer av denna art märkbart mörkare ut än andra, vilket troligen är deras individuella kännetecken, inte varken relaterat till kön eller ålder eller till livsmiljön.

Beteende, livsstil

Den årliga cykeln i dessa djurs liv är uppdelad i två perioder: nomadisk, även kallad nomadisk, och rookery. Under nomadperioden går Steller sjölejon inte långt i havet och återvänder alltid till kusten efter korta och korta vandringar. Dessa djur är starkt knutna till vissa områden i deras livsmiljöregion och försöker att inte lämna dem länge.

Under tidigt på våren, när avelstiden kommer, går Steller sjölejon på land för att lyckas ockupera de bästa platserna på rookery. Först förekommer uteslutande män på stranden, mellan vilken en uppdelning av territoriet inträffar på råvaran. Efter att ha ockuperat en lämplig del av rookery, skyddar var och en av sina platser från intrång i rivaler, varnar dem aggressivt att ägaren inte kommer att ge upp sitt territorium utan kamp.

Kvinnor dyker upp senare, på sen vår eller tidig sommar. Nära var och en av de vuxna männa bildas ett harem av flera (vanligtvis 5-20 kvinnor). Som regel bosätter Steller havslöv rookeries på en plan yta och bara ibland - på en höjd av 10-15 meter över havet.

För närvarande fortsätter djuren att ivrigt vakta sitt territorium och visar ofta aggression mot rivaler.

Utöver "familj" harems har Steller sjölejon också "ungkarl" nybörjare: de bildas av unga män som ännu inte har nått en ålder som är lämplig för avel. Ibland går män som blir för gamla och inte längre kan möta yngre rivaler, liksom sexuellt mogna män, av någon anledning som inte haft tid att skaffa ett harem, gå med dem.

Vid rookery uppför sig Steller-sjölejonens män obehagligt: ​​de brusar, och deras brus, som påminner om ett lejonbrus eller en brant vissling, är långt ifrån grannskapet. Kvinnor och ungar ljuder också olika ljud: det första bruset är som en ko som lurar, och ungarna slår som får.

Steller sjölejon är misstro mot människor och till och med aggressiva. Det är praktiskt taget omöjligt att fånga detta djur levande, eftersom de kämpar till det sista. Det är därför sjölejonet nästan inte hålls i fångenskap. Men ett fall är känt när Stellers nordliga sjölejon vände sig med människor och till och med kom till sitt tält för förfriskningar.

Hur många sjölejon lever

Lejonfiskens livslängd är cirka 25-30 år.

Sexuell dimorfism

Hannar av denna art är märkbart större än kvinnor: män kan vara 2 eller 3 gånger tyngre än kvinnor och kan vara nästan dubbelt så långa.

Kvinnornas skelett är lättare, kroppen är tunnare, nacken och bröstet är smalare och huvuden är mer eleganta och inte så runda som män. Manen för det långsträckta håret på nacken och nacken är inte frånvarande.

En annan könsskillnad är ljuden som dessa djur gör. Hanarnas brus är högre och högre, liknar ett lejons brus. Kvinnor får som kor.

Livsmiljö, livsmiljö

I Ryssland finns sjölejon på Kuril och Commander Islands, Kamchatka och Sea of ​​Okhotsk. Dessutom bor nordliga sjölejon nästan hela norra Stilla havet. I synnerhet kan de ses utanför Japan, Kanada och USA.

Steller sjölejon föredras i kustnära subarktiska vatten, i områden med ett svalt och tempererat klimat. Ibland under deras migrationer simmar söderut: i synnerhet sågs de utanför Kaliforniens kust.

Landning på stranden, sjölejon utrustar rookeries på platta områden belägna nära rev och stenar, som är naturliga hinder för stormvågor eller låter djur gömma sig mellan högar med stenar under havets glädje.

Kosthållare

Basen för kosten består av blötdjur - både musslor och bläckfiskar: till exempel bläckfiskar eller bläckfiskar. Även sjölejon och fisk ätas: pollock, hälleflundra, sill, lodde, rasp, flundra, havsabborre, torsk, lax och kalvar.

I jakten på rov kan ett sjölejon dyka till ett djup på 100-140 meter, och se en fiskskola från stranden, dyka i vattnet från en brant strand som är 20-25 meter hög.

Uppfödning och avkomma

Parningssäsongen på Stellers nordliga sjölejon börjar på våren. Vid denna tidpunkt lämnar de havet och på land bildar det harems där, när flera tikar samlas runt en hane. Under uppdelningen av territoriet före bildandet av harems gör det sig inte utan blodiga slagsmål och beslag av utländskt territorium. Men efter att kvinnorna dyker upp på stranden, stannar kampen för de bästa platserna för rookery. Hanar, som inte lyckats gripa territorium, går tillbaka till en annan rookery, organiserad av män som inte hittade kvinnor, samma som kvar på den allmänna rookery börjar avelsäsongen.

En kvinnlig Steller havskull bär ungefär i ungefär ett år, och nästa vår, några dagar efter att ha kommit till råvaran, föder en ganska stor unge, vars vikt redan når ungefär 20 kg. Barnet vid födseln är täckt med en kort mörk eller, mindre ofta, sandig nyans.

Ungar eller, som de också kallas, Steller sjölejonvalpar ser ganska attraktiva ut: de har runda huvuden med breda, uttrycksfulla ögon, ett förkortat, lätt uppvänt munstycke och små runda öron, vilket gör dem lite som nallebjörnar.

En vecka efter födelsen av ungen parar honkönen igen med hanen, varefter hon återvänder till bekymmer om det befintliga barnet. Hon matar och skyddar honom försiktigt från främlingar, och därför är den här tiden ganska aggressiv.

Män visar som regel inte fientlighet mot ungar. Men ibland finns det fall av kannibalism i Steller sjölejon, när vuxna män äter främmande valpar. Forskare har svårt att säga varför detta händer: kanske faktum är att dessa vuxna individer av någon anledning inte kan jaga i havet. Bland de möjliga orsakerna till ett sådant onormalt beteende för lejonfiskar kallas också mentala avvikelser som finns i enskilda djur av denna art.

Harems bryts upp i mitten av sommaren, varefter ungarna bor hos sina föräldrar och jagar i en vanlig besättning.

Upp till tre månader lär kvinnor dem att simma och få sin egen mat, varefter unga Steller sjölejon kan göra det mycket bra. Men unga individer stannar kvar hos sina mödrar under mycket lång tid: upp till 4 år. I detta fall blir kvinnor sexuellt mogna med 3-6 år, och män - vid 5-7 års ålder.

Bland sjölejon finns det ett fenomen som mycket sällan ses hos andra däggdjur: kvinnor, vars döttrar redan har lyckats födda avkomma, fortsätter fortfarande att mata dem med sin mjölk.

Naturliga fiender

Ett så stort djur som en lejonfisk kan inte ha många fiender i naturen. I princip jaktar späckhuggare och hajar nordliga sjölejon, och till och med dessa är huvudsakligen farliga endast för ungar och unga individer som ännu inte lyckats växa helt.

Befolkning och artstatus

Steller sjölejon hotas inte för närvarande, men deras befolkning av någon anledning har märkbart minskat i jämförelse med antalet boskap på 70-80 år av 1900-talet. Troligtvis beror detta på det faktum att i slutet av 1990-talet ökade fångsten av pollock, sill och annan kommersiell fisk, som utgör en betydande del av sjölejonens diet. Det föreslogs också att minskningen av antalet Steller sjölejon berodde på att späckhuggare och hajar började jaga mer aktivt. Bland de möjliga orsakerna var miljöföroreningar och klimatförändringar. 2013 började emellertid en oförklarlig naturlig restaurering av sjölejonens befolkning, så att de till och med raderades i USA från listan över hotade arter.

Trots det faktum att sjölejon för närvarande inte hotas med utrotning, listas denna art i Ryssland i den andra kategorin i Röda boken. Steller sjölejon får också den internationella bevarandestatusen "Nära till sårbarhet".

Steller sjölejon är de största sälarna, vars studie hindras av det faktum att dessa djur praktiskt taget inte hålls i fångenskap, men under naturliga förhållanden är de försiktiga och ibland fientliga mot människor. Imponerande, kraftfulla och starka, Stellers nordliga sjölejon bor i de subarktiska zonerna i Stillahavsområdet, där de arrangerar många rookeries på stranden av steniga vikar och öar. På sommardagarna är Steller sjölejones brus, som liknar antingen ångande hooters, som nu tappar eller till och med slår får, långt från de omgivande territorierna. Dessa djur, som en gång var en värdefull kommersiell art, är nu under skydd, vilket ger dem goda chanser att överleva och återställa den tidigare befolkningen i framtiden.

Lämna Din Kommentar