Siskin (lat.Carduelis spinus)

Dessa trevliga och aktiva fåglar har länge fått godkännande bland fans för att hålla fåglarna hemma. Siskin är mycket sällskaplig och är inte alls rädd för en person, och har, trots ett enkelt namn och en bred befolkning, ett antal intressanta funktioner.

Beskrivning av siskin

Chizh - representant för passagerarnas ordning. Denna fågel är liten i storlek. I genomsnitt når den 12 cm i längd, med en vikt på 10 till 18 g.

Utseende

Siskin har ett litet huvud med svarta träkolögon och en rundad kropp, två till tre gånger storleken på själva huvudet, ett litet triangulärt grått näbb och tunna bruna tassar med krokade fingrar och korta klor för att göra det bekvämt att hålla fast vid grenar.

Färgen på en siskins fjäderdräkt är gröngul, blandad med svart, mörkgrå och oliv. I en kvinnlig siskin täcker buken med mörka ränder eller fläckar. Hanens färg är mer färgglad och ljusare än kvinnlig, fjädrarna i svansen och vingarna, på vilka remsor av vitt, svart och gult är synliga, är längre, och på huvudet finns en fläck av mörkgrå eller svarta fjädrar, den så kallade "hatten", och en liten svart fläck eller öre kan visas på hakan.

Livsstil och beteende

Siskins kan verka mycket rastlösa och till och med kaotiska i sitt beteende på grund av sin aktivitet. Men detta är inte helt sant. Fåglar av denna art är oerhört nära sammankopplade, har ett hierarkiskt system i sina flockar och tillhör till och med en art som innebär att "dela" mat, det vill säga att han burpade en annan medlem av flocken från den dominerande gruppen som deras mat. Siskins hålls alltid i par, särskilt på sommaren under häckningen. Manliga och kvinnliga deltar lika i konstruktionen av ett familjebol, och föredrar att bygga det på toppen av ett träd, oftast barrträd.

Det här är intressant!De försöker i allmänhet att hålla sig högre från marken. Mot hösten bildar siskinerna små flockar, och på vintern börjar flyget redan. Vanligtvis, om siskin är ordnad på en varm plats, finns det inget behov av att byta plats.

Därför förblir flockarna antingen där de slog sig ner, eller flyger över korta avstånd, närmare lövskog eller blandade skogar. Och om det finns en isfri behållare på väg, kommer flocken att stanna där under vintern. Ibland händer det att en del av en stor flock flyger, och den andra förblir på samma plats. Flockarna försöker alltid hålla sig ihop och vara belägna i närheten. På två angränsande träd kan lokaliseras upp till sex par med bon.

Den sonorous sjunga av siskins, som skapar en vänlig och romantisk atmosfär, kan alltid känna igen. Förutom sin naturliga "sångstil" har siskin också förmågan att parodiera sina grannar - fåglar av andra arter, särskilt bröst. Bara för vacker sång och för den vänliga och fridfulla naturen, är siskins så populära som husdjur.

Hur många siskiner bor

Från 1955 till 1995 ringde ornitologer cirka 15 tusen individer i regionen Leningrad. Efter upprepade beslag visade det sig att endast två av alla ringade överlevde i 3,5 år, ett till 6 år, och ett annat överlevde till 8 år. 1985 registrerades faktumet för en siskins livstid 25 år, men detta är naturligtvis ett exceptionellt fall.

I naturen, på grund av den eventuella sannolikheten för en attack eller ruin av boet, samt konstant migration, är den genomsnittliga livslängden för ekorrar bara 1,5 år, det vill säga befolkningen är helt uppdaterad inom 2 år. När han är i fångenskap kommer siskin att leva mycket längre, upp till 9-10 år.

Livsmiljö, livsmiljö

Fågelns fördelningsområde är mycket stort. Siskins bor i Europa och Asien, med början från Skandinavien och Finland, inklusive östra Frankrike, upp till den östra delen av fastlandet vid kusten av Okhotskhavet och Japansjön, även i Sibirien, Transbaikalia, Krim, Ukraina, Stora och mindre Kaukasus. Det finns en chans att träffas på de brittiska öarna, Sakhalin, Iturup, Kunashir, Shikotan, Hokkaido, etc. Det finns också många arter som lever i Amerika, Portugal, Brasilien. Eftersom siskin är en flyttfågel och nästan ständigt förändrar sin livsmiljö kan den hittas nästan överallt.

På grund av detta inträffar ofta en förändring i antalet populationer av en eller flera arter av siskiner, det finns totalt cirka 20. Vanligtvis under varma säsonger, när frukterna mognar, ändrar siskiner sin livsmiljö. Baserat på denna teori kan det antas varför det finns så många livsmiljöer för denna art. Siskins älskar skogs- och bergsområden, granskogar. De föredrar att bosätta sig så högt som möjligt från marken, tillbringar nästan hela livet under flykt. Dessutom kan individer av siskiner hittas i snår med högt gräs och buskar. De bor också i bosättningar, de finns i parker och torg.

Siskinration

Siskins älskar små insekter som bladlöss, larver och fjärilar, samt gräs och trädfrön. Dieten beror främst på årstiden. En behandling för dem på sommaren är maskros och vallmofrön. De kan också få frön från olika komplexa växter, såsom tistlar, blåblommor och andra örtartade växter som johannesört, ängsöta och sorrel.

Viktigt! För dig som vill hålla fågeln i huset kan du också lägga frukt och grönsaker till siskin-dieten, som äpple, morötter, kål. Du kan också inkludera havre och andra frön som ofta finns i kanariefoder.

Från lövträd älskar de frön från björk och al, poppel. I byte hjälper tunna fingrar med krokliknande klor och en spetsig näbb bara dem. Av barrträd älskar de gran, gran, tall och också, om de har tur, när barrträd av barrträd öppnar på våren, njuter siskiner gärna av nötter.

Naturliga fiender

Det är mycket svårt att märka ekorrar, särskilt eftersom deras bon, som är noggrant kamouflerade från fiender, ligger på en höjd av 7 till 17 meter över marken.

Sammansatt av små kvistar och grässtrån är de på utsidan höljda i spindelnät, lavar och mossor, varför boet nästan inte kan skiljas från trädgrenar. Huvudfaren för en siskin är rovfåglar som en falk eller en uggla, som kan attackera under häckning eller före och efter kläckning, när ägg och små siskiner är mest utsatta.

Uppfödning och avkomma

På sommaren och vintern söker siskin efter en kompis för avel. Under parningssäsongen, som vanligtvis följs av den gemensamma konstruktionen av boet, lockar hanen uppmärksamhet med en sång eller "trill" och den så kallade dansen runt hunnen (hanen lyfter svansen och virvlar runt). Dessutom har siskins sång en viss struktur, består av flera delar, olika kvittringar, triller, ljud och slag.

Kvinnan, i sin tur, ansluter sig till flygningen, och de två snurrar under lång tid och befäster sin fackförening. Fågelboet är gjord i form av en skål med rötter och kvistar, inuti de sträcker sig botten eller brickan och värmer den med dun och mossa. Ibland i ett bo lägger en liten räv små stenar. I den tyska legenden finns det en berättelse om att en siskin bevakar en magisk sten i boet. Efter detta kommer steget med kläckning av ägg.

Det här är intressant!Siskins bär ägg upp till två gånger om året, i början av april - maj och i juni - början av juli. Vanligtvis finns det inte mer än 5-6 stycken i murverket. De är själva ovanliga päronformade. Dessutom kan äggen i en koppling variera i storlek och färg. Färgen kan variera från vit eller ljusblå till ljusgrön med mörka fläckar och ränder.

Inkubationsperioden varar i cirka två veckor, och medan honan lägger ägg, skyddar hanen på alla möjliga sätt boet och tar mat. Efter kläckning hålls kycklingarna fortfarande noga med av sina föräldrar i ytterligare två veckor, vilket ger dem små insekter, larver och skalbaggar som är rika på protein, vilket är så nödvändigt för kycklingens tillväxt.

Det kommer också att vara intressant:

Det konstateras att honan börjar vrida ett nytt bo i närheten för att påbörja en ny häckningscykel, och hanen matar under tiden den första rasen. Sedan lämnar barnen föräldrarnas bo när kroppen redan är full av fjäderdräkt, men kvinnan och hanen fortsätter att hjälpa de unga djuren att få mat, som ofta "jagar" dem och försöker lära sig allt som är nödvändigt för att överleva.

Befolkning och artstatus

Siskin tillhör familjen fink och släktet carduelis. Världens siskinpopulation är cirka 30 miljoner individer. Det bör förstås att det finns många sorter av denna art, till exempel den nordamerikanska arten eller Golden Siskin, som är vanligt på den amerikanska kontinenten.

Den har en ljusare citronfärg och när de flyger till vintern i Mexiko ändrar de sin färg till grön. Det finns också en mexikansk siskin, som huvudsakligen bor i bergen, har en liknande färg som den amerikanska looken, bara skillnaden kommer att vara i en större och svart "hatt" på huvudet.

Arten är mycket försiktig, och i naturen kommer det att vara mycket svårt för en person att hitta den. Pine siskin är inte lika ljus som motsvarigheterna, men lämnar gula ränder på sina fjädrar. Och förmodligen kan den vackraste representanten för siskiner kallas den eldiga siskin, som har brinnande röda och röda nyanser i fjäderdrakten. Det är också mycket större. Denna art är skyddad, till skillnad från andra arter.

Det här är intressant!Genom beslut från International Union for Conservation of Nature (IUCN) tilldelades Chizhu statusen "Minsta oro", det vill säga ingen risk.

Det är ganska lätt att träffa en siskin om du åker utomhus och tillbringar lite tid i skogen. Många forskare hävdar att siskin, i naturen, fortfarande kommer att tillåta en person att komma nära nog. Denna söta varelse, älskad av många, har sett mer än en gång i berättelser och legender, och är också ett mycket "bekvämt" husdjur, opretentiös och har en vacker röst. Chizhik kan vinna hjärtat, både i fångenskap och i naturen.

Tillbaka till innehållet1

Titta på videon: Sijzen siskin, carduelis spinus nog steeds in de tuin. (April 2020).

Lämna Din Kommentar